Blog

5g-796×419

Corpul meu are o viaţă biologică de care eu nu sunt conștient. În timp ce eu mă uit la un film, sistemul imunitar se luptă cu patogeni, bătăile inimii sunt ajustate automat, iar celulele transformă energia primită cu ajutorul oxigenului, pentru că funcţionează ca mici fabrici. Ce sunt virusurile? Sunt patogeni care profită de corpul nostru pentru a se înmulți. Noi nu devenim conştienţi de ei decât atunci când situaţia e aşa de serioasă încât trebuie să facem ceva. Mai nou, avem de-a face cu o variantă de coronavirus: COVID-19.

Sursa acestui nou virus nu este pe deplin elucidată, iar de aceasta au profitat cei care sunt împotriva reţelelor 5G, care susţin că virusul a apărut în Wuhan din cauza acestor rețele. Teoria a fost adusă la lumină de dr. Thomas Cowen, la o conferinţă recentă. El spune că virusul a apărut în Wuhan pentru că acolo s-au extins pe scară largă, în noiembrie anul trecut, reţelele 5G. Introducerea rețelelor 5G in Wuhan chiar a avut loc, dar a condus asta la apariția și împrăștierea noului virus?

Adevărul este că nu avem nicio indicaţie serioasă că ar exista vreo legătură între 5G și coronavirus. Da, în Wuhan a fost introdusă tehnologia 5G în noiembrie, doar că aceasta a fost introdusă pe scară largă și în alte patru regiuni din China. După cum știm și în Europa sunt rețele 5G. În Elveția, înainte să apară coronavirus, erau mai mult de o sută de stații 5G. Dar coronavirus a apărut numai în Wuhan.

În plus însă, dr. Cowen face nişte speculaţii mult mai mari, care trec dincolo de radiaţiile 5G şi noul tip de coronavirus: el spune că radiaţiile electromagnetice au provocat adeseori în istorie pandemii prin declanșarea unor noi virusuri!  De exemplu, gripa spaniolă ar fi apărut în 1918 din cauza introducerii electricităţii în Europa. Al doilea război mondial ar fi adus şi el o nouă pandemie, ce ar corespunde introducerii echipamentelor cu unde radar (dezvoltate pentru avioane) care au împânzit Pământul. În 1968 a fost gripa Hong Kong când, pentru prima dată în stratul protector al Pământului, în Centura Van Allen, s-au plasat sateliţi care emit pe frecvenţe radio, susține de asemenea dr. Cowen.

Eu nu cred că teoria domnului Cowen poate să fie adevărată pentru că dacă în 1918 a apărut pandemia de gripă spaniolă, ea trebuia să apară apoi în fiecare an. Pentru că din 1918 noi trăim cu rețelele electrice, ar trebui să avem în fiecare an pandemii de gripă spaniolă.

La fel se întâmplă și cu sateliții și cu radarele. Aici e un alt punct care nu se discută atât de intens: care este intensitatea acestor radiații. Atunci când au apărut radarele în Al Doilea Război Mondial ele erau îndreptate doar spre avioane. Nu se pune problema, de exemplu, ca radarele respective să fi detectat avioanele hitleriste când au atacat Londra și în altă parte, cum ar fi România, să fi apărut o pandemie, pentru că intensitatea radarelor a fost mică atât în Londra cât şi în România.

Dr. Cowen mai crede că gripa spaniolă din 1918 s-a răspândit prea repede, iar cauza ar fi radiaţiile electromagnetice: “Cum lumea întreagă a avut simptome în aproape acelaşi timp, în ciuda faptului că modalitățile de transport erau calul şi vaporul?”. Iar apoi Dr. Cowen continuă: “Să ne gândim puţin, cu toate undele radio şi toate frecvenţele pe care unii dintre voi le aveţi în buzunar, la încheietura mâinii, acum poţi trimite un semnal în Japonia care ajunge acolo instantaneu. Deci oricare dintre voi care nu crede că există un câmp electromagnetic care comunică global în doar câteva secunde înseamnă că nu prea se concentrează pe ce vorbim aici.”

Adevărul este că azi, comunicarea este într-adevăr globală. Cu toate astea, ştim că virusul covid-19 s-a răspândit prin oamenii care l-au purtat de la o ţară la alta. La fel s-a întâmplat şi în 1918. Nici atunci nu a existat o răspândire instantanee a pandemiei. Soldaţii au fost printre cei care au purtat virusul gripei spaniole, agravat de concentraţiile mari de oameni (cum ar fi spitalele cu răniţi). Când străbunicul meu s-a întors de pe frontul primului război mondial, a găsit-o pe străbunica mea deja bolnavă de o infecţie care intrase în sat şi îl omorâse deja pe un unchi. În plus, atunci, în satul meu, nu exista electrificare (care a fost adusă prin anii ’60).

Mai spune dr. Cowen: “Aş vrea să evidenţiez faptul că în ultimele 6 luni s-a făcut un imens salt cuantic în electrificarea Pământului şi sigur mulţi dintre voi ştiţi despre ce vorbesc: se numeşte 5G, acum existând 20 de mii de sateliţi care emit radiaţii 5G, similari cu emiţătoarele de radiaţii din buzunarele voastre, la mână, pe care le folosiţi tot timpul. Aceste lucruri nu sunt compatibile cu sănătatea. Acestea sunt nişte dispozitive care destructurează apa din celulele noastre. “

Adevărul este că efectele acestor radiații electromagnetice sunt termale, ele doar încălzesc obiectele. Cunoaștem asta de la cuptorul cu microunde, care are o radiație electromagnetică asemănătoare. Punem mâncare înăuntru și este încălzită. Diferența esențială constă în intensitatea radiațiilor, pentru că un cuptor cu microunde are 1000 de wați, pe când un telefon mobil obișnuit, în cel mai rău caz, emite un watt către corpul nostru , în momentul în care vorbim cu el lipit de ureche.

În plus, există reguli internaţionale. Organizația Mondială a Sănătății controlează fiecare telefon și spune așa: regula este ca telefoanele mobile să nu emită o radiație termală mai mare de 2 wați pe kilogram. Și asta putem verifica cu toții, în telefoanele noastre: la Settings, la About phone și apoi la Legal Information există RF Exposure Information și aici avem toate informațiile despre câți wați emite telefonul. Telefonul meu a fost măsurat și emite 0,2 wați pe kilogram. Pentru comparație, o mie de wați sunt în cuptorul cu microunde, iar câţiva wați este energia luminoasă de la o sursă de lumină, deci aproximativ căldura pe care o primim de la lumină, când ne apropiem de un bec. Caldura aceasta depășește deci radiaţia termică (radio) a telefonului când îl ținem la ureche.

În plus, s-au făcut măsurători și știm cum influențează radiația electromagnetică ființa umană. Toate studiile pe care le-am făcut nu ne arată că această radiație ar prezenta pericole sau riscuri mari pe care să le luăm în calcul. Pentru că riscuri există întotdeauna, dar evaluăm dacă sunt suficient de mici ca să putem trăi cu ele, ca să spun așa. Știm acest lucru din câteva aspecte tehnice. În primul rând este vorba de frecvența acestor radiații care este de 4-5 gigahertzi. Pentru telefonul meu mobil este de 2 gigahertzi. Și știm despre această frecvență că nu este ionizantă. Cu alte cuvinte, această undă electromagnetică nu este capabilă să smulgă electronii din atom și să creeze ioni. Există radiații ionizante cum sunt alte unde electromagnetice, razele X de exemplu sau o parte din spectrul ultraviolet, care sunt ionizante, adică ele au o energie suficient de mare încât ionizează atomii (le smulg electroni) și pot produce cancer. De aceea ne ferim de razele X sau de spectrul înalt al radiațiilor ultraviolete. Numai că frecvența pe care o folosesc telefoanele mobile este de sute de mii de ori mai mică! Ea nu este ionizantă și în felul acesta nu ne așteptăm să provoace cancer. Studiile care s-au făcut confirmă că radiațiile telefoanelor nu produc cancer într-o manieră care să considere radiațiile mobile cancerigene, așa cum se întâmpla cu tutunul, de exemplu.

La sfârşit, dr. Cowen ne atenţionează cu un citat al lui Rudolf Steiner: “În vremurile în care nu erau curenţi electrici, când aerul nu colcăia de influenţe electrice, era mai uşor să fii om. De aceea, pentru a rămâne om astăzi, este nevoie să-ţi expansionezi mai puternic capacitatea spirituală decât era necesar acum 100 de ani”.

Citatul de mai sus poate fi adevărat doar la nivel spiritual. La nivel fizic, cu dezvoltarea tehnologiei, eu cred că e mai uşor astăzi. Asta se vede în speranța medie de viaţă, care se apropie de 80 de ani, pe când acum un secol era sub 40 de ani. Dar la nivel spiritual este un gram de adevăr. În toată această societate puternic tehnologizată, este nevoie să se reîntoarcem din când în când la natură, pentru că suntem “copiii” ei: în ea am apărut şi ne-am dezvoltat.